Cinkaonica počinje s radom: “Dobojinex” jači od korone

DOBOJ – Završni radovi na postavljanju opreme nagovještavaju skori početak rada preduzeća “Dobojinex”, odnosno cinkaonice koja je nastala udruživanjem pet privrednika iz RS i FBiH, a krajem septembra, najavljuju vlasnici firme, pogon za toplo cinčanje bi trebalo u potpunosti da bude u funkciji.

“Planiramo da za mjesec dana zaposlimo 102 radnika, trenutno u dvije smjene. Toplo cinčanje podrazumijeva četvorobrigadni sistem rada, tako da ćemo imati uskoro i tri smjene i još 45 zapošljavanja. Znači, za dva-tri mjeseca trebalo bi ovdje da bude oko 150 zaposlenih. Prije korone imali smo problem da nađemo radnike, međutim kako se ovo desilo, mnogo je radnika došlo iz zapadne Evrope, tako da već sada imamo oko 100-150 zahtjeva za zapošljavanje”, izjavio je Dragan Đuranović, direktor “Dobojinexa”.

“Mi smo se odlučili da u ovom teškom vremenu napravimo jedan pomak naprijed, da i drugima damo nadu da ni ova korona, a ni sve druge nedaće iz prošlosti ne mogu spriječiti da nam mladi ostanu ovdje. To je moj jedini motiv da se uključim u ovaj projekat i mislim da smo na dobrom putu. Cinčanje je jedna od najprofitabilnijih grana u metalskoj industriji i to je naravno jedan od naših motiva”, kazao je Mijo Ćosić, privrednik iz opštine Usora i jedan od pet suvlasnika “Dobojinexa” koji je sredstva uložio u ovaj biznis.

Vrijednost investicije je 12 miliona KM, a uz pomoć sredstava IRB-a zatvorena je finansijska konstrukcija.

 

“Cinkaonica nije značajna samo za Doboj, već i za RS, s obzirom na to da će po njenom završetku biti u rangu pet najvećih na Balkanu i koja će zaposliti znatan broj radnika. To je za IRB i RS od velikog značaja i naravno da smo se odmah direktno uključili u projekat”, izjavio je Dražen Vrhovac, direktor IRB-a

“Ono što je potrebno vlasnicima ove firme jeste da se završi ova investicija u koju su uložili oko 12 miliona KM, da se isplate određene nabavke koje su sada dostavljene”, kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, te dodaje da u vrijeme kada su zbog pandemije virusa korona mnoge privredne aktivnosti otežane, “Dobojinex” je jedna od rijetkih firmi koja investira i zapošljava radnike.

Da bi došao do kupaca, “Dobojinex” namjerava da koristi reputaciju koju je na tržištu Bliskog istoka i Sjeverne Amerike imala nekadašnja cinkaonica “Energoinvesta”, a projekat, između ostalog, podrazumijeva zapošljavanje povratnika, odnosno radnika koji su nekada bili zaposleni u tom pogonu.

“Projekat je podržan i od lokalne zajednice u kompletiranju i obezbjeđivanju infrastrukture za ovaj objekat. Dakle, svako ulaganje je važno, a ovo je značajno ulaganje i lokalna zajednica, grad Doboj, uvijek je uz takve investitore i uvijek će ih podržati”, naveo je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.